APLAUZELE EUROPEI
GUSTUL INGHETATEI

 

GUSTUL INGHETATEI

     Curierul guvernamental din 18 iulie 2000
     El este cu adevarat delicat, original, cu nimic nu se poate compara. Aceasta când este vorba despre înghetata din Odesa, mai exact , despre productia racoritoare a fabricii " Cernomorocika". Mai ales în zilele toride ale lui iulie, mai ales în zapuseala unui loc din sud.
     Au trecut abia trei ani, de când întreprinderea dotata cu utilajele tehnice ultraperformante si cele mai avansate tehnologii ale renumitului holding "GRAM" a prezentat odesitilor exigenti si locuitorilor din regiuni diferite deserturile sale reci, irepetabile, dar în intervalul de timp scurs fabrica s-a pus sigur pe picioare, a capatat o popularitate destul de mare, atât printre gurmanzi, cât si printre consumatorii obisnuiti. Astazi "Cernomorocika" produce peste treizeci de sortimente de înghetata dupa retetele cele mai fanteziste În mod obisnuit, cartea ei de vizita o prezinta înghetata tip plombir cu marca "Bravo",care foloseste suc de fructe, sau asa numitul " Sandwich", care este la fel de iubit( de vanilie sau ciocolata cu bucati de miere si ciocolata), "Diuimovocika"(gheata de citrice aproape transparenta cu picaturi de jeleuri de culori diferite), de asemenea "Barbatuta", "Bimbo", "Aladin", "Alba ca Zapada" si altele. Câte denumiri curioase n-au nascocit cei mai mari consumatori si iubitori de înghetata, copilasii din Odesa.
     În timpul verii, productia "Cernomorocika"este pe roti. Totusi lucratorii întreprinderii nu au intentia de a-si micsora volumul productiei în perioada toamna-iarna când are trecere înghetata traditionala portionata. Dupa cum ne-a relatat tehnologul principal I. Sevciuk, printre noutati va fi plombirul în tavite, care se vor umple cu fructe ori stafide, aromate cu rom Jamaica sau whisky scotian, toate astea înseamna exotica!Cunoscând admiratorii sai de înghetata marmorata, printre retetele complicate se pregatesc , dupa o tehnologie speciala sosurile de visine si de ciocolata. Se pregatesc retetare de torturi originale, unde straturi de biscuit alterneaza cu fructe, trase în jeleu si înghetata. În momentul întemeierii societatii închise pe actiuni "Cernomorocika" - povesteste directorul ei general I. Krivonos - noi ne-am pus în gând sa ne mentinem popularitatea productiei pe piata nationala, dar si sa-i oprimam pe lucratorii straini. Am atras investitii straine, acestea însumând aproximativ un milion si jumatate de dolari. Printre altele am achizitionat o linie unica de racire, unde procesul are loc în mod circular la o temperatura constanta de minus patruzeci de grade, ceea ce e destul de mult fata de alta dotare moderna.
     Evident ca, spre deosebire de timpurile vechi, conducatorii întreprinderii acum se ocupa activ de cresterea productiei, de marketing, de dezvoltarea bazei comerciale proprii. Orice patron normal, dupa cum se stie, din totdeauna îsi înmulteste veniturile sale pe seama maririi volumului de productie, învingând concurentii cu preturi inferioare de productie. Cu parere de rau, pentru "Cernomorocika" acest lucru e putin probabil întrucât realizatorul dicteaza astazi politica preturilor pe piata angro. În urma exemplului fabricii de coniac din localitate în scurt timp se proiecteaza crearea unei retele ramificate a întreprinderilor comerciale proprii( si nu numai în centrul regional), unde, desigur, vor fi cele mai mici preturi de producator. Asadar asteptati surprizele gustoase de tip "Cernomorocika".
Liudmila Boiko
Corespondent local al "Curierului guvernamental", Odesa